Кадіївський педагогічний коледж



Бліц-конкурс «Український орнамент Перемоги»

У січні-лютому 2023 року студенти нашого коледжу взяли участь у Всеукраїнському бліц-конкурсі «Український орнамент Перемоги», який проводив Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України (НЕНЦ)..

Мета конкурсу - формування національної самосвідомості, відновлення історичної справедливості, належного вшанування подвигу народних бардів – кобзарів, які нищились на початку ХХ століття та любові до української народної творчості.

Конкурсні роботи - кисет та хустинка, виконані на основі традицій, сакральних символів України та свого краю.

Одяг та прикраси – найнеобхідніші предмети в повсякденному житті людини. Однак вони виконували не лише практичну, але й не менш важливу символічну роль. Щоб захиститись од стороннього "злого (недоброго) ока", позбутись "нечистої сили", навіювань і всіляких хвороб та напастей, людина убезпечувалася обереговими елементами.

Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво

Кисет (киса, капшук, гаман)- торбинка яка має вигляд мішечка, горловина якого затягається шнурком. Невід’ємний атрибут українського козака.

Здавна такі мішечки чоловікам, перед походами шили: матері, сестри, дружини, бабусі. Він слугував для зберігання тютюну, дрібних, але важливих речей, які повинні бути завжди при собі, а також в такий мішечок часто вкладали оберіг.

Конкурсні роботи Кісет

Розмір 90*90 мм. Матеріали: джинсова тканина, нитки, різнокольорова тасьма, акрилова фарба. В даному виробі була використана техніка розпису акриловими фарбами по тканині, орнамент згідно традицій Луганської області в яких переважали схеми рослин та геометричні фігури.

Кисет наповнений заспокійливими травами: мелісою, м’ятою та чабрецем, щоб оберігав спокій наших захисників. Оздоблений бандурою (лірою), насінням гарбуза та квасолі – символами родючості та добробуту.

Мішечок спогадів

Створений в національних кольорах України. В мішечок покладено лаванду, яка має дивовижну магічну силу. З давніх часів вона використовується для відлякування темних сил. «Вірю, що в скрутну хвилину, цей шматочок домашнього спогаду, допоможе, розрадить, підтримає і збереже»!

Хустка

На хустинці вишито традиційні символи України: Три́зу́б — український національний символ; синьо-жовтий прапор України; калина та золоте колосся пшениці, які символізують щедрість та багатство української землі, добробут України, миролюбність її народу.









© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016