Кадіївський педагогічний коледж



26 лютого - День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

26 лютого в Україні відзначають День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Пам’ятна дата встановлена в 2020 році Указом Президента України Володимира Зеленського №58/2020.

Війна росії проти України почалася з Криму. Ми згадуємо та вшановуємо мужність тисяч кримців, які 26 лютого 2014 року вийшли у Сімферополі на мітинг на підтримку територіальної цілісності України.

25 лютого будівлю Верховної Ради Автономної Республіки Крим у Сімферополі пікетували близько 400 проросійськи налаштованих людей. Вони вимагали зняти державну символіку України, а ще – провести позачергову сесію, на якій прийняти рішення про референдум за незалежність Криму.

Щоб не допустити такого розвитку подій, 26 лютого під стінами парламенту Криму відбувся проукраїнський мітинг. На заклик Меджлісу кримськотатарського народу тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей вийшли на мирний протест, щоб чинити спротив російській окупації та підтримати цілісність України. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Завдяки зібранню того дня кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України.

Детальну хроніку подій можна прочитати на платформі Віртуального музею російської агресії https://rusaggression.gov.ua/ua/events.html

Відтоді триває незаконна анексія й тимчасова окупація півострова росією. Після встановлення контролю над Кримом окупаційна влада розпочала незаконні, політично вмотивовані переслідування громадських активістів. Однією з перших і показових стала «справа 26 лютого». Цей день має велике значення для України та світу, адже він є символом непокори і волі кримського народу, який не змирився з агресією і порушенням міжнародного права з боку росії.

У ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж ДЗ»Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка» сплановані заходи на вшанування мужності та героїзму українців, які проживають у тимчасово окупованому Криму та у Севастополі та відстоюють територіальну цілісність України. Це нагадування про те, що Крим — це невід’ємна частина України, яка чекає на своє звільнення і деокупацію.











© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016