Кадіївський педагогічний коледж



22 січня – День Соборності України

Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту об`єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності народ України не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Усвідомлюючи суспільно-політичне значення цієї події, один з творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі». Його слова стали справді пророчими.

З нагоди святкування Дня Соборності України та з метою поглиблення знань і інтересу до вивчення історії своєї країни, виховання патріотичного почуття та поваги до державної атрибутики у ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» пройшли історико-просвітницькі заходи та акції «Соборність України – навіки єдині».

З історією виникнення цього свята здобувачі освіти ознайомились з інформаційних повідомлень на виховних онлайн-годинах, організованими та проведеними кураторами навчальних груп, а також з презентації, створеної членами студентської ради. Крім того, здобувачі освіти коледжу в цей святковий день брали участь у Всеукраїнській акції «Живий Ланцюг соборності», що є нагадуванням українцям про визначні дати з історії української державності, а саме — 22 січня 1918 року, коли Центральною Радою було прийнято IV Універсал, та 22 січня 1919 року, коли відбулося об'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в одну державу. Це є свідченням того, що саме українці є творцями власної держави.

Вітаємо всіх з Днем Соборності України! Ми зараз, як ніколи, об’єднані у своїх вчинках, думках і мріях жити у вільній, безпечній, справедливій і успішній країні. Тому ми маємо бути сильними й незламними духом, відданими патріотами своєї країни, підтримувати одне одного, долати разом всі випробування. Наша сила – єдність!





























© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016