Кадіївський педагогічний коледж



18 травня – Міжнародний день вишиванки


Міжнародний день вишиванки – свято, яке покликане об`єднати серця українців у збереженні народної традиції створення та носіння вишитого українського одягу. Втілюючи в собі функцію оберегу, українська вишиванка є символом національної ідентифікації та національної гордості, нашим генетичним кодом, який єднає українців усього світу. Вишивання – невід`ємна складова декоративно-прикладного мистецтва, одна із конструктивних ланок української національної духовності, морально-етичної та матеріальної культури.


Свято вишиванки в Україні розпочалося з 2006 року акцією, яку запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу.


Колектив нашого педагогічного фахового коледжу приєднався до святкової акції, виражаючи свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість. В коледжі було проведено низку заходів під гаслом «Бережи українське – носи вишиванку!»: фотовиставка виробів декоративно-прикладного мистецтва України, індивідуальні та родинні фотографії у вишиванках, читання поезії. Найкращі творчі роботи було рекомендовано до участі у традиційних університетських конкурсах: «Моя родина у вишиванці», «Веселкою сплелися кольори». Для кожного з нас Вишиванка – символ сили, добробуту, краси та оберегів!































ВІТАЄМО З ДНЕМ ВИШИВАНКИ! БАЖАЄМО НАЙСКОРІШОЇ ПЕРЕМОГИ НАШОЇ КРАЇНИ! НЕХАЙ ВИШИВАНКА ЗБЕРІГАЄ ЖИТТЯ КОЖНОГО УКРАЇНЦЯ!





© ВП «Кадіївський педагогічний коледж Луганського національного університету імені Тараса Шевченка», 2016