Кадіївський педагогічний коледж



Памˋятний захід «Чорнобиль: трагедія, героїзм, памˋять в наших серцях

14 грудня в Україні проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною власного життя та здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. За покликом рідної землі на захист свого народу першими до палаючого реактора за тривогою прибули пожежні з охорони ЧАБС на чолі з начальником варти Володимиром Правиком. Потім прибуло підкріплення з міста Припилі на чолі з лейтенантом Віктором Кибенком. Вступивши в полум'я смертельної небезпеки, яким дихав реактор, 28 пожежних Чорнобиля в ту ніч, не шкодуючи сил і життя, виконали присягу на вірність народові України. Вони першими прийняли найжорстокіший удар на четвертому блоці станції. Ніхто із них не здригнувся, не відступив перед обличчям неймовірної небезпеки.

Загальна кількість людей, які брали участь у ліквідації катастрофи на ЧАЕС – більше 650000 осіб з усього Радянського Союзу, з яких більше половини представляли тодішню УРСР.

Проходять роки після трагедії, але біль не вщухає, тривога не полишає людей і сьогодні, в умовах повномасштабної війни, ми можемо знову опинитися в ядерному апокаліпсису.

З нагоди відзначення пам`ятного Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» проведено памˋятний захід під гаслом: «Чорнобиль: трагедія, героїзм, памˋять в наших серцях». Метою заходу стало: осмислення та усвідомлення масштабів трагічних подій, виховання глибокої поваги до людей, які віддали своє життя в ім'я майбутнього життя людства, почуття відповідальності перед наступним поколінням, гордості за свій народ, прищеплення любові до рідної країни.

Здобувачам освіти нашого педагогічного фахового коледжу було запропоновано долучилися до наступних ініціатив:

❖ зустрічі з учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС «Ми вдячні вам за вашу мужність», привітання ліквідаторів аварії;

❖ відвідування виставок, тематичних заходів у населених пунктах свого проживання;

❖ участь у Національній хвилині мовчання, відвідування Меморіального кургану героїв Чорнобиля (м. Київ) інших памˋятних комплексів, стел, знаків з покладанням квітів;

❖ перегляд документальних та хронікальних кінофільмів «Чорнобильський дзвін», «За секунду до катастрофи»; художніх фільмів з родиною, дітьми (за можливостями інтернет-ресурсів);

❖ здійснення онлайн-екскурсії до Національного музею «Чорнобиль». Посилання: http://chornobylmuseum.kiev.ua/


Довічна вдячність, земний уклін усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. Священна пам'ять про всенародний подвиг ніколи не згасне в історії людства.









© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016