Кадіївський педагогічний коледж



За результатами участі в тренінгах

Продовженням роботи у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» громадською організацією «Дівчата» за сприяння Міністерства освіти і науки України на національній платформі можливостей професійного розвитку педагогічних працівників Edway організовано й проведено цикл тренінгів у надані психосоціальної підтримки та розширенні компетенцій з теми: «Психологічна підтримка учнів у кризових ситуаціях під час війни».

Викладачка психологічних дисциплін і педагоги коледжу разом із здобувачами освіти взяли участь у чотирьох анонсованих тренінгах, а саме:

1. «Гендерно зумовлене насильство (ГЗН) та механізми перенаправлення. Обов’язки вчителя під час виявлення постраждалих»;

2. «Як працювати з дітьми і батьками, які повертаються з окупованих територій та/або із закордону»;

3. «Реагування на самоушкоджуючу поведінку та суїцидальні наміри дітей»;

4. «Як підтримати колег, що втратили рідних на війні. Як підтримати дітей, які втратили одного з батьків чи сиблінга».

На першому тренінгу, який проходив 11 жовтня 2023 року, кординаторка проєкту комплексної психологічної допомоги ГО «Дівчата» Аліна Касілова доступно до розуміння всіх присутніх висвітлила основні напрями гендерно зумовленого насильства (ГЗН), навела приклади реальних ситуацій, надала практичні рекомендації стосовно психологічної та законодавчої допомоги постраждалим від гендерного насильства.

Під час другого тренінгу, який проходив 18 жовтня 2023 року, психологиня Євгенія Гайдай охарактеризувала дуже актуальну тему, розглянула психологічний портрет та потреби людей, які повертаються з окупованих територій або із закордону, а учасники ознайомилися та виконали на практиці техніки та отримали рекомендації, які використовуються в роботі з такими людьми.

У третьому тренінгу, який проходив 24 жовтня 2023 року, разом з психологинею Оленою Ратінською були обговорены питання про самопошкоджуючу поведінку, несуїцидальні самоушкодження, дії при виявленні, причини несуїдицидального самоушкодження, познайомились з діагностикою-описом суджень про самоушкодження, їх види та необхідною допомогою дитині щодо перенесення в своє «внутрішнє безпечне місце», а також здійснювали діагностику суїцидального ризику.

Останній, четвертий тренінг, який проходив 2 листопада 2023 року, проведений психологинею Ольгою Нікітіною, дав можливість всім присутнім розібратися у важливій темі - підтримці дорослих і дітей, які зазнали втрати рідних. Вона акцентувала увагу на те, що варто і чого не слід робити, які заборонені фрази, стадії прожиття втрати та підтримка дітей, а також на що варто звертати увагу й про важливі дії, слова підтримки людям, що втратили рідних на війні.

За результатами участі були видані сертифікати, які свідчать про успішне завершення програми та результативність отриманих знань.

Дякуємо ГО «Дівчата» за цікаву й корисну інформацію та набутий практичний досвід у наданні психологічної підтримки у кризових ситуаціях під час війни.
























© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016