Кадіївський педагогічний коледж



Всесвітній день боротьби зі СНІДом

АКЦІЯ «ЧЕРВОНА СТРІЧКА»

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Ідею організації цього дня запропонували у 1987 році Джеймс В. Бунн і Томас Неттер. Вони звернули увагу на темпи поширення епідемії СНІД, оцінили загрозу й можливі катастрофічні наслідки. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися, кількість виявлених випадків зараження скорочується, натомість в Україні ступінь поширеності ВІЛ/СНІД ще високий.

Станом на 01.10.2023 у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебували 158 803 людини, які живуть з ВІЛ, що становить 387,3 на 100 000 населення. За даними офіційної реєстрації найвищій рівень поширеності ВІЛ-інфекції на 100 000 населення — в Одеській (1 128,4), Дніпропетровській (973,5), Миколаївській (747,4), Київській (474,5), Чернігівській (434,6), Херсонській (424,0) областях та у м. Київ (642,2). Порівняно з аналогічним періодом 2022 року диспансерна група в Україні збільшилася на 3%. Найвищий приріст відбувся у Харківській (+ 20%), Рівненській (+ 10%) та Кіровоградській (+ 9%) областях. Зменшилася диспансерна група в областях, які частково окуповані: Херсонській (–8%), Донецькій (– 5%) та Луганській (– 6%) — і оскільки дані неповні, насправді кількість цих пацієнтів може бути значно менша. Негативні наслідки пов’язані з початком повномасштабної війни на території України, активністю бойових дій, руйнуванням медичної інфраструктури, міграцією населення тощо.

Символом боротьби зі СНІДом стала червона стрічка. Вона була запропонована у 1991 році американським художником Франком Муром, який належить до асоціації «Візуальний СНІД». Червона стрічка означає: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу і я не байдужий до неї».

1 грудня в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом здобувачі освіти нашого педагогічного фахового коледжу долучилися до соціальної акції «Червона стрічка». Вони провели роз’яснювальні бесіди, поінформували молодь і населення про проблеми людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, розповіли про важливість звільнення від наркотичної та алкогольної залежності. Молодь коледжу прикріпили червоні стрічки до свого одягу, своїх друзів, знайомих як символ співчуття, підтримки інфікованих людей, протидії дискримінації та суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, надії на майбутнє без СНІДу.


























© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016