Кадіївський педагогічний коледж



У пошуках втраченого дому...

У Бібліотеці і Архіві ім. Т. Шевченка Союзу Українців у Великій Британії 28 травня відбулась зустріч з доктором історичних наук Ларисою Буряк (Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, м. Київ).

Героїнями її доповіді «У пошуках втраченого дому: жіночі долі у вимірі української еміграції ХХ ст.» були Катерина Антонович та Наталія Ґеркен- Русова - харизматичні особистості, що мали мистецький та літературний талант, освічені й інтелігентні, з високою внутрішньою культурою, яких виштовхнула за межі України поразка Української революції 1917 – 1921 рр. Для них обох пошук втраченого Дому розтягнувся на довге еміграційне життя спочатку у Європі, а потім й за океаном, життя насиченого важкою працею, тугою за батьківщиною, коханням і втратами й улюбленою справою.

Яким був той Дім, що, попри виклики часу, уможливлював реалізацію власних талантів? Що надавало цим неординарним жінкам сили й енергію витримувати виклики долі? У чому вони знаходили натхнення та підґрунтя наснаги? Про все це розповідала автор доповіді. Представлена тема викликала значний інтерес у присутніх, які задавали численні запитання і дискусія з дослідницею продовжувалась і після завершення доповіді. На знак подяки від Бібліотеки і Архіву ім. Т. Шевченка їй вручили еміграційні видання К. Антонович і Н. Ґеркен-Русової.

На жаль, багата художня спадщина цих жінок майже невідома в Україні. Тим цікавіше було побачити під час презентації окремі твори художниць, які вдалось на цей час виявити і які розкривають багатий мистецький світ цих талановитих представниць українського модерну та авангарду.

На зустрічі були присутні дипломат Посольства України Інна Єгорова, митці, науковці, викладач коледжу Шумакова Олена, а також здобувачка освіти Шумакова Поліна, 1 курс спеціальність 231 Соціальна робота.









© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016