Кадіївський педагогічний коледж



Науково-методична онлайн - доповідь «Принципи та норми наукової етики» для здобувачів та викладачів педагогічного фахового коледжу

23 квітня в рамках Днів науки та До Всесвітнього дня книг і авторського права, спираючись на Закон України «Про академічну доброчесність» від 30.08.2022 №13(18), кандидат біологічних наук, викладачка хімії та біології «ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» виступила з науково-методичною онлайн-доповіддю «Принципи та норми наукової етики» з використанням презентації для кращого усвідомлення даної проблеми викладачами та здобувачами освіти коледжу.

Присутні ознайомились з проблемами наукової етики, розглянули морально-етичні норми сучасного вченого, основні принципи етики, обговорили особливості свободи наукової творчості та протидії розповсюдження лженауки.

Доповідачка особливе значення приділила розкриттю норм наукової етики під час проведення викладачами та здобувачами освіти науково-пошукової діяльності та дослідження науково-методичного досвіду провідних педагогів-науковців, тобто норми, які регулюють відношення та співробітництво між колегами, публікацію результатів дослідження, розкриває проблему порушення наукової етики, авторського права, про хибні заяви дослідників.

В доповіді викладачка змістовно та послідовно визначила норми наукової етики при підготовці статей, науково-методичних матеріалів до публікацій у періодичних виданнях тощо.

Онлайн-доповідь викладачки ще раз нагадала присутнім про загально прийняті світовою спільнотою принципи, які визначені в Законі України «Про академічну доброчесність»: відповідальність, прозорість, публічність, законність, справедливість, академічну свободу, розумність, чесність, об’єктивність, взаємну повагу та довіру, нульову толерантність до будь-яких проявів порушення академічної доброчесності.









© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016