Кадіївський педагогічний коледж



Семінар – практикум «Тьюторський супровід родин військовослужбовців за кордоном на прикладі Великобританії»

Протягом тижня у коледжі було проведено заходи, які сприяють розвитку наукового потенціалу здобувачів, розширюють навички пошукової роботи, першої проби написання статей, мотивують до вивчення досвіду роботи інших закладів освіти України та за кордоном.

Цього року здобувачі випускних груп Курна Галина та Альбокрінова Наталія разом зі здобувачами першого курсу спеціальності 231 Соціальна робота провели семінар-практикум “Тьюторський супровід родин військовослужбовців за кордоном (на прикладі, Великобританії)”. Це була онлайн-зустріч з презентацією досвіду, який здобувачі отримали перебуваючи у Великобританії.

Соціальна робота у Великобританії має свої особливості та специфічні ознаки. Здобувачі намагались показати та розказати як можна працювати у зовсім нових умовах життя, іноді маючи мовні проблеми, долаючи культурні відмінності. Так, наприклад, здобувачка 2 курсу Курна Галина, працюючи волонтером у церкві Святого Джозефа Британії допомагає українцям знайти себе, позбавитись від страхів пережитого, організовуючи благодійні обіди та вечори національної кухні.

Альбокрінова Наталія, здобувачка 201 групи через музичні твори, гру на фортепіано долає психологічні проблеми та допомагає українцям швидше адаптуватися до нових умов життя.

Разом з викладачем соціально-педагогічних дисциплін коледжу та спеціалістами соціальної служби Бакінгемширського округу Британії організували екскурсії до Кембріджського та Оксфордського університету, де познайомились з умовами навчання студентів, відвідали кампуси університетів, познайомились з історією створення та системою навчання у Британії, відвідали бібліотеки, поспілкувалися з викладачем Оксфордського університету.

Для здобувачів стало доброю традицією обмінюватись культурними традиціями з британцями під час організації та проведення спільних івентів до Дня незалежності України, Різдва, Дня Захисника України.

Пріоритетним напрямком діяльності здобувачів є волонтерська діяльність в Українській школі Святої Марії у місті Амершам. Допомога в організації та проведенні заходів є головним завданням здобувачів. Шумакова Поліна, здобувачка 1 курсу спеціальність 231 Соціальна робота постійно є активним учасником івентів, працює волонтером у бутіку 4UK та ведучою на заходах для українців у Британії.

Отже, досвід роботи здобувачів коледжу у Британії узагальнено та представлено під час онлайн зустрічі на семінарі-практикумі. Під час заходу учасники мали можливість задавати запитання як нашим активістам, так і запрошеним українцям, які також працюють у сфері соціальної роботи у Британії. На зустріч були запрошені: Адміністратор школи Святлої Марії міста Амершам - Пантелєєва Тетяна, спеціаліст соціальної служби Бекінгемширського округу Британії по роботі з українцями - Дарнопих Віталіна, координатор проектів - Орлова Тетяна .

Результати роботи здобувачів було представлено під час захисту курсових робіт та планується публікація статті спільно з науковим керівником.













© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016