Кадіївський педагогічний коледж



До Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

8 травня Україна та демократична світова спільнота згадують трагічні сторінки історії 1939-1945 років… Протягом десятиліть була впевненість, що війна на нашій українській землі – це лише історія, події з кінохронік, книжок та переказів, що розповідали нам старші покоління, учасники трагічних та переможних подій тих шести страшних років в історії людства. Нацизм приніс смерті, руйнування, горе торкнулося кожної домівки та родини, адже мільйони людей загинули, зокрема й 8 мільйонів українців.

8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Історично увесь вільний світ саме 8 травня щороку вшановує пам’ять усіх, чиї життя були забрані тією війною.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято відповідно до ухваленого 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років» в рамках пакету законів про декомунізацію.

8 травня 2023 року Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким 9 травня в Україні відзначають День Європи і вніс до Верховної Ради України законопроєкт про встановлення 8 травня — Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років як вихідного дня замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня.

Символом святкування пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років є квітка червоного маку. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни – 1939–1945 – та гасло “Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

“Ніколи знову!” – ці слова наповнені змістом для кожного українця! Наші предки протистояли ворогові під час Другої світової війни 1939-1945 років, наші сучасники, наші Герої захищають Україну та увесь світ від тотального зла сьогодення…

Відповідно листа Українського інституту національної пам’яті від 26.04.2024 № 1197/2.3-06-24 щодо відзначення 8 травня 2024 року Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, у ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» в рамках вивчення дисципліни “Історія України” сплановано тематичні виступи здобувачів освіти з використанням запропонованих інформаційних матеріалів.

Впевнені, що Перемога над ворогом, який застосовує проти нашої рідної землі ті самі звірські методи військової агресії, анексії, окуповує нашу територію й депортує мирне населення, здійснює масові вбивства й катування наших громадян, бомбардує міста і випалює землю, обов’язково буде. Ми єдині у своєму прагненні до цього, з нами – увесь вільний світ!







© ВСП «Кадіївський педагогічний фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2016